През Европа с кола

Идеи

На тази страница можете да видите идеите ми за бъдещи пътешествия.

Испания – лято 2017

Вероятност: 30%
Разстояние: още се планира
Време: 7 до 9 дни
Метод: самолет
Бюджет: още няма няма
Отпътуване: лято 2017та
Пътешествениците: аз и братчеда

Обещал съм на братовчед ми, ако изкара 6 по испански в подготвителния клас да го заведа за една седмица в Испания. Като го гледам, до момента, нещата вървят към изпълнение на обещанието. Точен план и програма още няма.

Рим и Ватикана

Вероятност: 30%
Разстояние: още се планира
Време: 4-5 дни
Метод: самолет
Бюджет: още няма няма
Отпътуване: септември 2017та
Пътешествениците: аз, Деница и Жоро

Деница си прави устата да я водя в Рим за тридесетия рожден ден. Евтини билети бол, само да дойде и някоя промоция, че да е по евтинко.

Австралия

Вероятност: 10%
Разстояние: не съм го смятал
Време: не е уточнено
Метод: самолет и други
Бюджет: не е уточнен
Отпътуване: края на 2017та
Връщане: началото на 2018та
Пътешествениците: само аз

Редно е да включа последният населен континент, на който не съм бил в списъка с плановете. Текущата идея е да се изкара една нова година там. Даже съм си пуснал документи за виза.

Микро държави

Вероятност: 10%
Разстояние: 5808 km идеята е в развитие
Време: min около 16 дни с кола
Метод: кола
Бюджет: няма
Отпътуване: някъде през 2018та
Пътешествениците: ще видим

Идеята за това пътешествие се зароди докато обмислях маршрут през западна и централна Европа. Търсех някаква тема за маршрута (нещо което липсва на този за централна и западна Европа). Представената в картата версия не е напълно завършена, повечето преходи са достатъчно кратни, но могат да се направят някой оптимизации. Времето е малко по-дълго, тъй като Рим и Ватикана са градове, които не могат да бъдат разгледани само за ден. Спирките са повече, но извън микро държавите предвиждам само по половин ден за разглеждане, за да можем да се вместим в максимално кратко време. Идеални за това пътуване биха били Май и Септември, за да се възползваме от празниците.

Идеята се възроди с поръчката на новата кола. Но 2017та е вече заета с доста планове и затова тази идея ще трябва да изчака. Пък и маршрута ще трябва да се оптимизира, че в този си вариант си е направо неизпълняем.

Мексико

Вероятност: 10%
Разстояние: неуточнено
Време: неуточнено
Метод: самолет
Бюджет: не е уточнен
Отпътуване: 2019та година
Връщане: 2019та година
Пътешествениците: за сега само аз

Тази идея се зароди когато търсех лесен начин да отбележа Северна Америка като посетен континент. Ще имам възможност да си упражня испанския, а има доста интересни неща за гледане. Идеята е още съвсем неясна. Сметките показват, че 2019та година е изключително подходяща, особено покрай Великден.

Октоберфест

Вероятност: 0%
Разстояние: все още се изчислява
Време: все още се уточнява
Метод: самолет, кола?
Бюджет: не е уточнен
Отпътуване: септември
Пътешествениците: ще видим

Поради появилите се други планове тази идея се отлага за догодина, абе направо се отлага за неопределеното бъдеще. От известно време ми се върти в главата идеята да посетя Октоберфеста в Мюнхен. Очаквано идеята беше посрещната ентусиазирано от моите колеги. Следващият Октоберфест започва на 19 септември, а точно следващата седмица има само 3 работни дни, така че началото на феста ми се струва като идеалното време за посещение. Ще пием 2-3 дни, а после ще използваме Мюнхен за база, за да пообиколим наоколо.

Уикенд в Истанбул

Вероятност: 0%
Разстояние: 1505+ km
Време: 3 дни, 2 нощи
Метод: кола
Бюджет: 350 лв. гориво + разходи на място
Отпътуване: 16 октомври 2015 година
Връщане: 18 октомври 2015 година
Пътешествениците: Аз, Деница, Жоро

Поради текущата обстановка в Турция решихме да сменим дестинацията. Ако е рекъл Господ, това ще го направим друг път.

След известно обсъждане със сестра ми се спряхме на тази идея за пътуване през почивните дни. Планът беше да използваме дългия уикенд около 22 септември, но поради празниците в Турция решихме да го отложим с около месец. Идеята е да спим в приятелите на дядо ми, на около 100 km от Истанбул и да отидем до там с колата един или два пъти според това колко решим да останем. Трябва да направим пътуването преди края на Октомври иначе документацията на колата изтича защото нито обикновеното пълномощното, нито застраховката ми важат за Турция.

Комшолука

Вероятност: 0%
Разстояние: 2746 km
Време: min 10 дни, min 9 нощувки
Метод: кола
Бюджет: няма
Отпътуване: по всяко време
Пътешествениците: засега няма желаещи

Това е кратко пътуване в съседните страни, което планирах с цял минимизиране на бюджета. Пътят е доста кратък и позволява оставането на някой от местата за повече от един ден и пропускането на някой от другите места (или посещаването им само за няколко часа).

Централна и западна Европа

Вероятност: 0%
Разстояние: 5210 km
Време: 13 дни, 12 нощувки
Метод: кола
Бюджет: няма
Отпътуване: за предпочитане през лятото
Пътешествениците: като през 2013та

Това беше моята първоначална идея за пътешествие през 2014 година. За съжаление пътят минава през доста скъпи държави и финансово няма да имаме възможност да го направим в близките няколко години. Иначе маршрутът е съобразен с всички уроци, които научихме от пътешествието си през 2013 година – преходите са кратки, така че да имаме около ден и половина на едно място и да не се преуморяваме.

Антарктида

Вероятност: 0%
Разстояние: не съм го смятал
Време: не е уточнено
Метод: самолет, кораб
Бюджет: голям
Отпътуване: не е уточнено
Връщане: не е уточнено
Пътешествениците: само аз

Седмият континент. Най-трудният за достигане. За сега имам пет от седемте. Шестият е в плановете, нека и седмият да е там.

Нова година в Сърбия

Вероятност: 0%
Разстояние: не съм го смятал
Време: 4 дни, 3 нощи
Метод: автобус
Бюджет: не е уточнен
Отпътуване: Декември 2015
Връщане: Януари 2016
Пътешествениците: само аз (за сега)

Тази година се замислих за прекарването на следващата нова година от съвсем рано. Планирам следващата година да направя голямо пътешествие до Япония и не искам да давам много пари за новата година, но пък и не ми се стои у нас. Сърбия е идеалната дестинация за това. Близо е, евтино е, има безброй агенции, които предлагат оферти пък и ще отметнем Сърбия не само като транзитно преминаване. За съжаление битови проблеми попречиха на осъществяването на тази идея, но и догодина има нова година 🙂 .

Околосветско пътешествие

Вероятност: 0%
Разстояние: зависи
Време: зависи
Метод: самолет / кораб / други
Бюджет: голям
Отпътуване: зависи
Пътешествениците: трудна работа

Разбира се, никой списък с пътешествия не би бил пълен ако не включим най-грандиозното от всички – околосветското. Едва ли скоро ще тръгна да обикалям света (освен ако не спечеля от тотото), но включват това пътешествие за пълнота на списъка.

Легенда

За всяко от пътешествията съм дал някакво заглавие (което може да се промени преди тръгването); вероятността,то да се осъществи; разстоянието, което ще бъде пропътувано; времето, което пътуването ще отнеме; методът, по който ще се пътува – примерно с кораб; и бюджетът, който смятам, че ще ми трябва. За някой от пътешествията съм написал и по няколко думи за обяснение. Освен това съм написал и по нещо за евентуалната дата на отпътуването и пътешествениците, с които смятам да предприема пътуването.

Степента на планираност на всяко от пътуванията е различна и няма връзка със степента на вероятност пътуването да се осъществи. Опитал съм се да подредя пътуванията по вероятност те да се случат в относително близкото бъдеще – да речем 1 година.