През Европа с кола

Проекти

На тази страница можете да видите идеите и състоянието на моите проекти съставени от повече от едно пътешествие.

100те национални туристически обекта

Завършеност: 39%
Разстояние: 4 750+ km
Време: 18+ дни, 9+ нощи
Метод: кола
Разходи: 1 350+ лева
Започнат на: 24 Май 2015
Завършен на: предстои
Пътешествениците: за сега само аз
Пътешествениците по пътя: много са за да ги изброявам

Предполагам, че този проект няма нужда от представяне, но в случай, че идея си нямате за какво говоря идеята е да се посетят стоте национални туристически обекта (които всъщност са малко повече от 100). Резонният въпрос е кои са тези обекти. Официалният сайт на обектите съдържа пълната информация. Успях да намеря карта съдържаща всичките обекти в интернет, искрено благодаря на човека, който я е съставил, количеството информация вътре е огромно. И така идеята е да се обиколят всичките или поне сто от обектите и да се съберат съответните печати, марки или там каквото се дават, след което да се вземат съответните значки, все пак трябва да отчитаме achievement-ите по някакъв начин. И накрая една бележка – за разлика от повече карти на блога, тази отдолу може да се увеличава и намалява с колелцето на мишката.

Карта на обектите

Статиите

Вече посетени

Обектите от списъкът всъщност са доста повече от 100. В книжката има 126 обекта с печати като 117 от тях имат и марки. На сайта могат да бъдат изброени 212 обекта! Истината е, че има 100 номерирани обекта, някой от тях имат под-обекти с отделни букви – и от там – 126 печата в книжката. В добавка към това, доста от обектите се състоят от повече от едно място – често даден град или село е обект, а в него има списък от музеи и други места, всяко от които е отразено на сайта на движението като отделен обект, това води до общият брой от 212.

NB 27 Септември 2015: В най-новите книжки – издание от май 2015 – има дори повече места за печати, ако бе бъркам, 147. Моята книжка е Октомври 2012 (нищо, че я купих точно през Май тази година) и за това дори успях да пропусна един печат – този на Поморийското езеро.

На картата по-долу са отразени посетените номера, а в списъка под нея е подробният списък от посетени места. Обектите от списъка на UNESCO за световното културно наследство също са отбелязани с връзка към съответната статия.

Карта

Обекти

Областните градове

Завършеност: 18%
Разстояние: 1 730+ km
Време: 7+ дни, 4+ нощи
Метод: кола
Разходи: 0+ лева
Започнат на: 28 юни 2015
Завършен на: предстои
Пътешествениците: за сега само аз

Опознавате на света е хубаво нещо, но е добре човек да познава и родината си. Идеята за този проект изникна докато цъках посетените миналата година градове по карата в TripAdvisor, след като нацъках градовете в чужбина видях, че нямам нищо у нас. След като приключих с цъканто у нас забелязах доста малко точки по картата – трите (или четирите) града, в които съм живял, няколкото града които съм посещавал и черноморските курорти посетени главно в детството ми. И така се зароди идеята да пообиколя нашата китна страна. На първо време ще започна с посещение на всеки един областен град, включително тези, в които съм живял, но този път погледнати през погледа на туриста или пътешественика.

Единственият въпрос, който остава е от къде да започнем. Чрез случаен избор се падна Разград. Е това малко не се получи, София се оказа първия град. Видно на Разград не му върви, защото вторият град се оказа Бургас.

Разходите за този проект клонят към 0 поради факта, че ги отчитам към другия проект. Предполагам, че така ще остане до самия край на проекта, едва ли ще посетя някой областен град без да се възползвам от възможността да събера печати в книжката.

Статиите

Вече посетени

Легенда

Освен заглавието за всеки от проект има следната информация: завършеност, на проекта в проценти; разстоянието, което е изминато до момента по проекта; времето, пропътувано по проекта (в дни и нощи); методът, по който ще се пътува – примерно с кораб; и разходите, направени до момента (главно нощувки и гориво). Освен краткото или не толкова описание на проекта ще намерите още датата на започване и завършване (може и да са в бъдещето), както списък пътешествениците, с които са участвали до момента. И накрая, може би най-важното, списък със статиите написани по проекта.