През Европа с кола

Екскурзия в Тунис

Още не съм се върнал от едното пътуване и вече планирам следващото. Всъщност ако трябва да да съм честен планирам го още преди да тръгна на предишното. Този път не ми се занимава с организация, искам всичко да ми е организирано, да не се чудя кога или къде ще ям или дали в хотела ще ме чакат ако закъснея. За това реших да пробвам нещо, което до сега избягвах – използването на туристическа агенция. Освен, че няма да се занимавам с никаква организация, по мои сметки пътуването ще излезе по-евтино, но за това малко по-късно.

Както и преди, идеята за дестинацията ми хрумна случайно, е или почти. Обикновено прекарвам Коледа и Нова година със семейството, но тази година поради наличието на нова племенничка реших да прекарам новата година някъде другаде. Естествено оставането в София ми се вижда скучно, за това реших да потърся някое по-екзотично място. Критериите за избор бяха само два – да е относително евтино, защото след Перу финансите са поотънели и да е относително топло. От самосебе си се разбира, че колкото е по-екзотично мястото толкова по-добре. На тези критерии отговарят страните в близкия изток и северна Африка. Около близкият изток в момента се водят доста конфликти, пък и Африка звучи по-екзотично. Двете най-туристически дестинации там са Тунис и Мароко (технически и Египет, то там в момента не ми се нрави). И така, Тунис спечели с по-ниската цена.

И така, след като си бях избрал дестинация оставаше да си намеря туристическа агенция. Започнах да търся още август месец, но тогава почти липсваха предложения за нова година. От малкото налични оферти разбрах, че вероятно ще изпусна ранното записване (все пак го хванах), но нямаше как – очакваше се повечето оферти да се появят докато сме в Перу. И така, след като се прибрахме и ми остана малко време се заех да намеря агенция. Както очаквах, вече имаше "милион" предложения, но на мен ми се струва, че всъщност това е само една (или може би две) екскурзия организирана от руски туроператор. За това си избрах една от по-известните агенции (за сега ще премълча името) и се записах.

Естествено избрах си All Inclusive програма, но едва ли ще видя много от нея. Запълнил съм всичките дни с екскурзии и организирана програма. Заминаването е на 29ти декември а връщането на 3ти януари. Хотелът, в който ще е съм базиран, се намира в Хамамет (الحمامات). В деня след пристигането заминавам на двудневна екскурзия в Сахара. На първия ден от екскурзията се минава през Ел Джем (قصر الجمّ), където има римски амфитеатър, след което се минава през Сфакс (صفاقس‎) и Габес (قابس‎) (май не се спира там), след което ще има обяд и посещение на берберски жилища в Матмата (مطماطة‎), нощувката е в Дуз (دوز‎), където според рекламата се предлага яздене на камили по залез (с допълнително заплащане). Вторият ден започва с рано прекосяване на езерото Шот Ел Джерид (شط الجريد) с надеждата, че ще видим мираж и посещение на оазисите Тамерза (تمغزة) и Чибика (الشبيكة) с джипове (естествено и това се заплаща допълнително). Обядът е в Метлауи (المتلوي‎), а програмата завършва с посещение на джамията в Кайруан (القيروان).

Вторият ден на екскурзията завършва в късния следобед на 31ви декември. Избрал съм хотел, в който новогодишната вечеря е включена в цената, така че след екскурзията следва посрещане новата година. На първи съм предвидил (и платил) посещение на пустинния зоопарк Фригия намиращ се в селцето Буфика (بوفيشة) на около 25 километра от Хамамет (الحمامات).

Последният ден преди отпътуването е посветен на екскурзия до столицата – град Тунис (تونس‎), "легендарния" (както се изразяват от туристическата агенция, кавичките са мои) Картаген (قرطاج‎) и градчето Сиди бу Саид (سيدي بو سعيد), което доколкото мога да разбере, присъства със сините си сгради на повечето рекламни снимки от Тунис.

Ето и картата на предвидените пътувания (тя е по-скоро приблизителна):

Според информацията хотелът се намира на 8 km от старата част на Хамамет (الحمامات) и вероятно свободното време в деня на пристигането и в деня на заминаването няма да е достатъчно за разходка (пък и аз не знам нито арабски, нито френски). Този път ще пътувам сам, това е първото ми по-дълго пътуване, при което пътувам сам. Часовата разлика е само 1 час, но пък за сметка на това цената на телефонния разговор е почти толкова кожодерска колкото в Перу, само SMS-ите са по-евтини. И така ако не ми мине котка път – излитам в 09:00 на 29 декември 2014. Ако има Интернет ще има статии, ако не пак ще има, но чак след като се върна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *