През Европа с кола

Подготовка: Карти и навигация

Миналата седмица споделих плановете ни за пътешествието. През тази седмица започвам серия от статии посветени на подготовката ни за тръгване.

Може би най-важното нещо, когато пътуваш към непозната цел, е навигацията. Ако не умееш правилно да се навигираш има голяма вероятност на не стигнеш до крайната си цел или да стигнеш с голямо закъснение. Няма да изпадам в аналогии с древните и не толкова моряци и други подобни. Живеем в XXI век и единственият инструмент, който ни е необходим за навигация е умният телефон (смартфон). Или пък не.

Винаги съм бил привърженик на идеята – "едно устройство, една цел". Телефонът е за комуникация, не навигация. Още преди да си взема колата се сдобих с един Garmin nüvi 3590LM. Това е топ моделът на Garmin, който се предлага в България. Няколкото допълнителни лева, които дадох за доживотно обновяване на картите определено си струват. В момента устройството е заредено с последна версия на карата на Европа (CN Europe NTU 2013.41) и България (OFRM Geotrade 2013Q1 TOPO). Картата на България е изключително подробна, тази за Европа е с по-малко детайли, но се надявам да са достатъчно.

И все пак, аз съм човек, който предпочита да е подготвен. Електрониката се поврежда, батериите свършват, сигналът на GPS сателитите се губи и т.под. проблеми, които не съществуват при традиционните хартиени карти. Поради тази причина се сдобих с набор от карти, които да се използват в случай, че електрониката предаде богу дух. На първо място е обзорна пътна карта на Европа. Разбираемо, тя съдържа само главни пътища и магистрали, но все пак територията, която покрива е значителна. Освен тази обзорна карта взех и такава на Балканския полуостров. Тя е доста по-подробна от тази на Европа (все пак покрива доста по-малка територия) и запълва "дупките" в другите карти.

Като казвам "дупки" имам предвид Хърватска и Словения. За сега не съм намерил карти за тях, но продължавам да търся. Хърватска се покрива от карата на Балканския полуостров, която покрива и малка част от Словения. Останалата част от нея се покрива от карата на Италия. Освен с карта на Италия, разполагам и с карти на Сърбия и Черна гора (една карта), Франция, Испания и Португалия (отново една карата).

С това за момента се изчерпват нещата. В галерията можете да видите снимки на картите и сателитната навигация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *