През Европа с кола

Подготовка: Влакове

Подготовката за пътешествието в Япония (日本) постави един интересен организационен въпрос. Пътуването из страната ще става с влакове. Японските влакове са пословично добре организирани. И, въпреки че смятах да не пиша повече подготвителни статии, реших да споделя този аспект от планирането, тъй като ми се стори нещо интересно, което не съм споделял преди. Освен това направих някой малко промени по плана за пътуване и ще се възползвам от възможността да ги споделя.

И така, нека започнем отзад напред (или май е по-средата). Първо за промените по маршрута. Едни начетени Магеланци ме посъветваха да махна Лого на UNESCO№1277 Хираидзуми (平泉) от програмата. Този град хем е в посока обратна на останалото пътуване, хем не било много интересно. Пък и в края на краищата, това беше една останка от плана за посещение на Сапоро (札幌). Отпадането на тази дестинация остави една дупка, която запълних с посещение на Канадзава (金沢) и пътуване до Лого на UNESCO№734 Ширакава-го (白川郷). А и има "страничния" ефект да добави половин ден в Киото (京都), от спестено време за път (спестявам близо 600 km). Ето и карта на новия маршрут на пътешествието:

Втората промяна в програмата се дължи на Qatar Airways. След резервацията разписанието се промени няколко пъти. Няколко от промените бях дребни, но една беше значителна. Крайният резултат – престой от над 9 часа на отиване и 10 на връщане. Това обаче дава възможност да се възползвам (или поне да се опитам да се възползвам) от безплатния тур на Доха (الدوحة) или от платения СПА център на летището. Аз бих предпочел тура, но той има ограничени места, не може да се резервира и може да се окаже недостъпен за промоционалните билети. Но пък, ако няма места, може поне да успея да измоля безплатната виза и да си направя тура сам. Време ще имам предостатъчно.

Изчерпахме промените в плана на пътешествието. Време е да се върнем на влаковете. Както споменах по-горе, след промените пътуването ми с влак ще се скъси с около 600 km. Новият краен сбор е 3 479+ km. Както споменах и в предната статия, Hyperdia е инструментът, който ползвам, за да се ориентирам в разписанието. За съжаление текущите данни са валидни само до 30 април. Не знам кога ще има данни за месец май, но се надявам да е в началото на другия месец. Повечето ми дестинации имат поне по 3 влака през не повече от час и това едва ли ще се промени. За сега часовете са предварителни. Много от по-близките градове имат доста повече връзки, а около Токио (東京) и Киото (京都) има толкова много връзки, че винаги има някакъв начин да се стигне с по 4-5 прекачвания.

От Нарита (成田) до Токио (東京)

Пристигам на летището в 18:40. Надявам се за около час да успея да си взема багажа и да мина през паспортния контрол и митницата. Ще трябва и да си активирам JR Pass-a, за да мога на другия ден направо да пътувам. Първия влак, който имам някакъв шанс да хвана е в 19:33 (това е ако не съм объркал терминала, на другия терминал е с няколко минути разлика). Влакове има през около 40-50 минути, но се надявам да не хващам последния (или пред последния, май) в 21:52. На картинките можете да видите, директно, маршрута до спирката на метрото, на която трябва да сляза.

1_naritaKodemmacho_Tokyo2_naritaKodemmacho1_Tokyo

От Токио (東京) до Канадзава (金沢)

Тук е лесно, имам два влака, които мога да хвана. Искам да пристигна преди обед, за да мога да разгледам града, защото на другия ден планирам еднодневна екскурзия (с автобус). Връзките с метрото са доста повече, но влаковете са в 08:42 и 09:38.

3_kodemmacho_TokyoKanazawa4_kodemmacho_TokyoKanazawa1

От Канадзава (金沢) до Киото (京都)

Има три влака, които ми позволяват да пристигна преди обед и да използвам остатъка от деня за разходка. На картинките са сложил само директните, има и доста с разни прекачвания.

5_kanazawaKyoto6_kanazawaKyoto17_kanazawaKyoto2

От Киото (京都) до Нара (奈良市)

Между 08:09 и 09:33 има общо пет (5) влака. Ранното тръгване ще ми помогне да прекарам целия ден в разглеждане.

7_kyotoNara_first8_kyotoNara1_last

И обратно

В обратната посока също има доста влакове. А ако се уморя има и по-ранни.

9_naraKyoto_start10_naraKyoto2_last

Алтернативно

Директните влакове спират по някое време, но още дълго има влакове с по едно прекачване. Това, за в случай, че не съм уморен и не ми се тръгва 🙂 .

11_naraKyoto1_alternative

От Киото (京都) до Кагошима (鹿児島)

Няма директни влакове по-този маршрут. Влаковете по пътя през Осака (大阪) тръгват в 09:36, 10:15, 11:15, а тези през Кобе (神戸) в 8:23, 9:49, 10:49.

През Осака (大阪)

Прекачването в Осака (大阪) е, съответно, в 09:59, 10:59, 11:59

12_kyotoKagoshima_firstOsaka13a_kyotoKagoshima213c_kyotoKagoshima4_lastOsaka

През Кобе (神戸)

Прекачването в Кобе (神戸) е, в 10:12, 11:12, 12:12, на същите влакове като в Осака (大阪). Тъй като пътувам с карта, а не с билет, мога да вземат първия влак от Киото (京都) и ще имам 3 часа да си намеря от прочутото телешко 😉 , или може да спра на връщане. Трябва да проуча тази възможност!

13_kyotoKagoshima1_firstKobe13b_kyotoKagoshima313d_kyotoKagoshima5_lastKobe

От Кагошима (鹿児島) до Хирошима (広島)

Отново искам да пристигна преди обед, за да имам време да разглеждам, тъй като следващия ден съм предвидил за еднодневна екскурзия. Между 08:03 и 11:05 има пет влака, които ми вършат работа.

14_kagoshimaHiroshima_first15_kagoshimaHiroshima1_last

От Хирошима (広島) до Мияджима (宮島)

Въпреки картинката на влак, вторият "влак" всъщност е ферибот. При това единствения, за който важи карата за влака. Между двата часа от картинките има доста влакове/фериботи.

16_hiroshimaMiyajima_first17_hiroshimaMiyajima1

И обратно

Добре би било да не окъснявам много. Горе долу последния разумен час за ферибота на обратно е 18:10.

18_miyajimaHiroshima19_miyajimaHiroshima1_last

От Хирошима (広島) до Химеджи (姫路)

Първият директен влак тръгва малко късно – 09:53, но пък пътя е само 1 час.

20_hiroshimaHimeji_first21_hiroshimaHimeji1_last

Алтернативно

Има и доста варианти с прекачване. Пък ако ми доскучае ще съм само на час път от Кобе (神戸). На това теле явно няма да му се размине 😉 .

22_hiroshimaHimeji2_alternative

От Химеджи (姫路) до Токио (東京)

Влаковете тръгват малко късно, първият е чак в 10:01. Освен това, стигането до точната спирка на метрото или по-скоро на влака изисква няколко прекачвания. За сметка на това, влаковете са на всеки час.

23_himejiKoiwa_Tokyo24_himejiKoiwa1_Tokyo

Алтернативно

Има доста алтернативни варианти на транспорта вътре в Токио (東京). Не можех да разбера защо сайта упорито ги изкарваше. Предполагам, че алгоритмите му за търсене просто се шашнаха от прекалено многото алтернативни варианти.

25_himejiKoiwa2_Tokyo_alternative

От Токио (東京) до Нико (日光) и обратно

Тук опираме до сериозен проблем. Трябва да стигна до Нико (日光) от доста странична спирка на градския влак. Това удължава пътя доста, стават 3-4 прекачвания. Без значение дали ще избера да пътувам с JR (Japan Rail), за които ми е картата или с някоя от другите компании. На теория, с другите компании би трябвало да е по-бързо, но стигането до техните гари ще ми изяде времето. Пък и ходенето ми е запланувано за последния ден, на който ми важи JR карата. Не знам дали ще успея да проуча напълно нещата преди да стигна в Страната на изгряващото слънце. Hyperdia и Google Maps дават различни резултати, което затруднява проучването. Вероятно ще питам на място за упътвания.

От Токио (東京) до Нарита (成田)

Самолетът ми излита в 22:20, което ми оставя цял ден за разглеждане на града. Планът е да заключа багажа на някоя гара и да обикалям. Ще се целя във влака от 17:32 с резервен вариант от 18:12, този в 18:32 е последният вариант, с който ще ми е спокойно. Последният влак, с който ще ми е леко притеснено, но все още мога да си хвана самолета, ако няма някой проблем на летището, е този в 19:12.

26_ueno_TokyoNarita27_ueno_TokyoNarita128_ueno_TokyoNarita229_uenoNarita3_last

Ами това е планирането за сега. Ще трябва да проверя отново часовете когато на сайта излезе разписание валидно за месец май, а няма да се размине и проверката вечерта преди пътуването. Освен това ще трябва да се задълбая и за еднодневната екскурзия до Нико (日光), ако успея да планирам това преди да тръгна ще добавя информацията, ако ли не, ще се разбере на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *