През Европа с кола

Мадрид

Наспахме се добре и тази сутрин. Хостелът, в който се намираме, е на практика на Plaza Mayor, което е центърът на старият Мадрид. Кралският дворец е наблизо, а и самият площад е една от забележителностите на града. Рано сутринта (разбирайте около 9) по улиците няма много хора. Повечето магазини и заведения все още не са отворили. Първата ни работа беше да се уверим, че можем да намерим паркинга, където оставихме колата. Оказа се, че вчера вечерта сме заобиколили доста за да стигнем до хотела и всъщност е имало доста по-пряк път.

Закусихме в нещо средно между кафе, сладкарница и закусвалня и без да бързаме особено тръгнахме да се шляем по улиците в посока към кралския дворец. По пътя минахме покрай Teatro Real и Plaza Oriente (което е доста красива градина с шадраван в средата). Кралският дворец е подобаващо впечатляващ, а намиращата се до него катедрала също не трябва да се изпуска. Решихме да не влизаме в двореца, а вместо това да отделим време на някой от другите забележителности на града.

Насочихме се обратно към Plaza Mayor и към метрото, което се намира наблизо с цел да отидем към музея Прадо. Спирката на метрото излиза точно на една от другите забележителности на града – Plaza Cibeles. Самият музей се намира на булеварда Paseo Prado, който сам по себе си е една от забележителностите на града. Обграден с градини и предлагаш хлад дори посред жежкият мадридски ден. Входът за музея си е скъпичък – цели 14 евро, но за сметка на това музеят е огромен. Ние успяхме да разгледаме едва една част от единия етаж. Лично аз не се интересувам много от картини, а пръснатите тук такме бюстове, маси и други подобни не ми направиха особено впечатление.

След кратък обяд в може би единственото близко заведение (където, естествено яко цакаха с цената), се насочихме към ботаническата градина на Мадрид. И тук естествено има вход, но според мен трите евро напълно си заслужават. Оранжериите и парниците ни бяха особено интересни, а колекцията им от бонзай беше удивителна. За съжаление останалата част на градината изглежда някак запусната и не особено добре поддържана. Лично на мен ми бяха малко странни доматите насадени в една от лехите, но предполагам, че в една ботаническа градина трябва да има не само редки растения.

Планираме да завършим престоят си тук с вечеря навън и да накупим сувенири, след което добре да се наспим за утрешния път. Първата порция снимки е готова. Останалите вероятно ще се качат до утре сутринта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *