През Европа с кола

Месечен архив: януари 2017

От Прага до София

От Прага до София

Пътуването ни от Прага към София не може да се отбележи с нищо особено. Станахме рано, поръчах такси през Интернет, сайта каза, че ще ми се обадят веднага, но не звъннаха и се наложи да се обаждам по телефона, за да проверя дали наистина съм поръчал таксито. То дойде точно в указания час. Шофьорът, с аспирации за рали състезател, ни закара за рекордно време и трябваше да чакаме докато отворят гишетата за регистрация. Естествено таблата с информация се обновиха с 15 минути закъснение, а пред гишетата имаше огромна опашка. Но пък стигнахме на изхода само няколко минути преди да го отворят и не се наложи да чакаме.

Един кратък полет, сух сандвич и не лошо шоколадче по-късно, стигнахме до родното летище София. Трябва да се отбележи, че малката бутилка с вода, която дават на влизане в самолета е приятен жест. Естествено две от четирите автоматични врати не работеха и дори там имаше опашка, но за това пък багажа ни пристигна много бързо. Някакъв идиот реши да прави скандали как така можело да има опашка на такситата. А хората се бяха постарали да не става панаир и нещата да вървят доста бързо. Глупака беше точно зад нас, но като реши да прави сцена и да се опитва да заобикаля само се забави още повече. Докато тоя си показваше простотията, опашката само растеше и не вярвам някой да го е пуснал да го пререди след това шоу.

Тази сутрин успях да кача всичките клипчета от новогодишната вечеря. Ето пълният комплект:

Прага – ден 4

Прага – ден 4

Днес си почивахме до пладне. Решихме да го караме леко и да се качим с фуникулера до кулата Petřín. За целта съставихме маршрут с градския транспорт, който да ни докара близо до там, за да не се налага да вървим много. Трамвай, в обратната на обичайната ни посока, метро и пак трамвай. Отне ни почти час да стигнем. Естествено не уцелихме точната спирка, но се разходихме в подножието на парка.

До горе не се качихме. Опашката за качване беше прекалено дълга, а татко отказа да се катери нагоре по хълма. Направихме обратен завой и продължихме разходката из парка (само по най-ниската алея) докато не стигнахме някаква стена, за която решихме, че е стената на американското посолство, поради факта, че малко по-горе имаше някаква сграда, на която се вееше щатското знаме.

Решихме да минем пак по Карловия мост. Днес тълпата беше значително по-малка и успяхме даже да докоснем статуята на свети Йоан Непомуцки, която е излъскана от безбройните ръце на туристите докосващи я за късмет. С това приключихме разходката и се прибрахме, по вече добре познатият ни маршрут с метрото и трамвая. Снимки ще има по-късно, че днес Интернетът е много зле. Сутринта успях да кача няколко клипчета, а сега не мога да кача 5-6 снимки. А като казах клипчета, ето тези, които успях да кача днес:

P.S. 02.01.2017: Ето и снимките от вчера: